Historie

Historie

Galerie De Reddingbootschuur is gevestigd in - de naam zegt het al - de oude reddingbootschuur.

Het reddingboothuis van de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij staat vlak voor de laatste duinenrij ten noorden van het dorp Oost-Vlieland. Vanaf de oprichting van de maatschappij in 1825 was er een reddingboot op Vlieland gestationeerd in een loods in het dorp. Bij alarm moest een soms vier uur durende tocht met slede en vier paarden naar het strand worden afgelegd. Hier kwam in 1894 verandering in door de bouw van een nieuw reddingboothuis.

Het pand is in Ambachtelijk-traditionele stijl ontworpen door A. Kooreman. Het is het enig bekende intact stenen reddingsboothuis langs de Friese kust. In de  voorgevel zit een natuurstenen plaquette ter herinnering aan de eerste-steenlegging in 1894 door de voorzitter van de plaatselijke Reddingscommissie, K. Reedeker, tevens burgemeester van Vlieland.

De Reddingbootschuur is een Rijksmonument en eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser. Deze vereniging zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur.